Пелосі засудила атаки Азербайджану на Вірменію

19:30 18.09.2022

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, яка 17 вересня прибула до Єревану, засудила атаки Азербайджану на Вірменію у прикордонній зоні, назвавши їх незаконними.  

Ці атаки спровокували зіткнення, внаслідок яких загинули понад 200 людей. Пелосі підкреслила: «було зрозуміло, що бойові дії на кордоні були спровоковані нападами Азербайджану на Вірменію», пише ZN.UA з посиланням на Reuters

Пелосі звернула увагу на те, що її нинішня поїздка до Вірменії має особливе значення після «незаконних і смертельних нападів Азербайджану» на Вірменію.

Чергове загострення між Азербайджаном і Вірменією почалося в середині вересня. За правилами Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якого входить Вірменія, Росія та інші члени договору мали б вжити жорстких заходів у відповідь на атаку на союзника. Але цього не сталося. Серед ймовірних причин - те, що Росія вивела частину своєї армії з території Вірменії, щоб перевести її на війну в Україну.

Після війни у 2020 році і укладення «мирного договору» у азербайджанців залишилися претензії до сусідів. Зокрема, Азербайджан вважає, що "Армія оборони" в Карабаху - це вірменські війська, які не мають перебувати «на його території». Крім того, він наполягає на якнайшвидшому створенні "Зангезурського коридору", який має стати транспортною артерією на території Вірменії між основною частиною Азербайджану та Нахічеванською автономною республікою.
 

Ще на цю тему