Доходи РФ від експорту енергоресурсів перевищують її витрати на війну проти України / Дослідження

08:20 07.09.2022

Доходи Росії від експорту енергоносіїв за шість місяців війни проти України значно перевищили її витрати на вторгнення. 

Згідно з аналізом Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), дохід РФ за цей період становив близько 158 мільярдів євро. При цьому, витрати Москви на війну оцінюються в сто мільярдів євро. Про це пише ZN.UA з посиланням на Spiegel.

Дослідження проаналізувало обсяги експорту нафти, газу та вугілля РФ в період з 24 лютого по 24 серпня цього року. Аналіз показав, що ЄС був найбільшим покупцем енергоресурсів РФ на суму 85 млрд євро. За ЄС йдуть Китай (34,9 млрд євро), Туреччина (10,7 млрд євро), Індія (6,6 млрд євро), Японія (2,5 млрд євро), Єгипет (2,3 млрд євро, і Південна Корея (2 млрд євро).

Серед країн ЄС Німеччина була головним покупцем російських енергоресурсів, заплативши РФ 19 мільярдів євро, що зробило її другим за величиною покупцем російського викопного палива у світі, після Китаю.

Аналітик CREA Лаурі Міллівірта пояснює, що Росія «все ще отримує рекордні прибутки» від викопного палива, попри на падіння обсягів експорту.

«Щоб боротися з цим, уряди повинні запровадити тарифи або обмеження цін на імпорт з Росії та прискорити заходи з енергозбереження», – вважає Міллівірта.

На думку аналітика, перш за все, необхідно скоротити споживання нафти і газу «шляхом прискорення використання чистої енергії та електрифікації за допомогою теплових насосів і електромобілів».

Видання пише, що попри спроби скоротити імпорт енергоносіїв РФ, Німеччина все ще залежить від них, особливо з початку війни.

Дослідники зазначають, що експорт викопного палива додав до бюджету Росії приблизно 43 мільярди євро з початку вторгнення, допомагаючи фінансувати воєнні злочини проти України.

Підвищення цін на викопне паливо означає, що поточні доходи Росії значно перевищують рівень попередніх років, попри скорочення цьогорічного обсягу експорту. Зокрема, доходи РФ від експорту різко зросли в липні-серпні.  

Аналітики також нагадали, що заборона ЄС вдарила по експорту та виробництву російського вугілля.

Після того, як заборона на вугілля РФ набула чинності 10 серпня, обсяги експорту вугілля з Росії впали до найнижчого рівня з початку вторгнення. Москва не змогла знайти інших покупців, щоб замінити падіння попиту в ЄС.

Також дослідники наголосили, Росія шукає шляхи перенаправлення поставок нафти, тому потрібні жорсткіші правила, щоб запобігти надходженню російської сирої нафти та нафтопродуктів на ринки, де діє нафтове ембарго проти РФ.

«ЄС і Велика Британія повинні почати використовувати свої важелі впливу на глобальні транспортні перевезення: ЄС повинен заборонити використання європейських суден і європейських портів для транспортування російської нафти до третіх країн, а Велика Британія повинна припинити дозволяти своїй страховій галузі брати участь у цій торгівлі», - йдеться у дослідженні.

Аналітики також пояснили, як Європа заміщує імпорт з Росії.

Зменшення споживання викопного палива відіграє ключову роль в управлінні наслідками скорочення російського експорту та заборон ЄС на імпорт з РФ. Європа скоротила споживання газу у відповідь на високі ціни, але споживання нафти та вугілля зросло.

Для Європи важливо прискорити заходи з енергозбереження, зокрема, спрямовані на споживання нафти та газу, а також прискорити впровадження чистої енергії, теплових насосів, електромобілів та інших технологій для заміни російського викопного палива, вважають дослідники.

Також аналітики дійшли висновку, що енергетична криза прискорює використання чистої енергії в усьому світі.

«Хоча миттєвий вплив кризи полягав у підвищенні попиту на поставки викопного палива не з РФ, захмарно високі ціни на паливо роблять інвестиції в чисту енергію привабливими в усьому світі та створюють імпульс для політики чистої енергії», - йдеться у дослідженні.

Зазначається, що 19 європейських урядів прискорили досягнення своїх цілей щодо переходу до чистої енергії у відповідь на пандемію COVID-19, газову кризу та агресію Росії. Ці може призвести до скорочення використання викопного палива в енергетичному секторі до 2030 року на до 30%.

Раніше повідомлялося, що Брюссель окреслив плани щодо обмеження оптових цін на газ, щоб подолати енергетичну кризу та приборкати інфляцію, оскільки Кремль прагне посилити тиск на Західну Європу. У документі, з яким ознайомилося видання Financial Times, енергетичне агентство Європейської комісії рекомендує державам-членам запровадити «обмеження оптових цін» на постачання газу та пропонує два варіанти для цього.  

Також в ЄС заявили, що готові до повного припинення постачання російського газу і активно працюють над заповненням паливних сховищ до початку майбутнього опалювального сезону.
 

Ще на цю тему