Засідання Ради асоціації Україна-ЄС: підписано чотири документи

19:20 05.09.2022

На полях засідання Ради асоціації Україна-ЄС підписали чотири секторальні угоди.

Як пише Європейська правда, про це йдеться в комюніке Єврокомісії.

Перший документ - вже згадана угода про нові 500 млн євро бюджетної підтримки для України.

Другий - угода про приєднання України до програми "Цифрова Європа" з бюджетом понад 7 млрд євро на 2021-27 роки, що відкриває можливості для українського бізнесу, громадських організацій та держустанов. Зокрема, можливо буде подаватися на фінансову підтримку для проєктів у сфері штучного інтелекту, передових обчислювальних машин, передових цифрових технологій та їхнього широкого застосування у суспільстві й бізнесі. З огляду на поточні обставини, для України зняли зобов’язання внеску до програми на поточний рік.

Третій і четвертий документи відкривають шлях для участі у митній і податковій програмах ЄС, що поглибить співпрацю з Євросоюзом в обох сферах.

Участь України у Митній програмі передбачає приєднання до спільної захищеної митної мережі (CCN/CSI), що необхідно для приєднання України до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами і до Конвенції про процедуру спільного транзиту (так званого "митного безвізу") з 1 жовтня.

Нагадаємо, сьогодні урядова делегація України на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем бере участь у заходах восьмої Ради асоціації ЄС-Україна.

Ще на цю тему