Санду побачила в заявах Лаврова спробу дестабілізації Молдови

12:00 02.09.2022

Президентка Молдови Мая Санду, коментуючи погрози міністра закордонних справ Росії Сєрґєя Лаврова, заявила, що Москва вдається до маніпуляцій і намагається дестабілізувати ситуацію в її країні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Санду заявила в четвер в етері телеканалу PRO TV.

"Кожного разу ми говорили і продовжуємо говорити, що ми будемо вибирати і приймати тільки мирне вирішення придністровського конфлікту і, відповідно, повторюю, всі ці заяви є заявами, які маніпулюють і, можливо, хочуть дестабілізувати ситуацію в Республіці Молдова", – вважає вона.

Президентка Молдови наголосила, що твердження Лаврова щодо "дестабілізації на лівому боці Дністра" не мають нічого спільного з реальністю.

"Треба запитати міністра, чому він зробив цю заяву. Ми, зі свого боку, дотримуємося тих же принципів, яких дотримувалися досі. Повторюю, вирішення придністровського конфлікту можливе тільки мирним і дипломатичним шляхом, і пан Лавров це знає, тому що ми це обговорювали у форматі 5+2. Зараз цей формат не функціонує через військову агресію Росії проти України, але ми все ще докладаємо зусиль і наразі нам вдалося зберегти мир і тишу як на правому березі, так і на лівому березі", – зазначила вона.

У МЗС порівняли заяву Лаврова про Молдову із виправданням вторгнення в Україну
Санду водночас визнала, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кишинів непокоїться через власну безпеку. "Але я кажу, щоб вас не лякали, як я вже сказала, наше завдання – залишатися єдиними, солідарними, працювати заради миру та благополуччя", – вважає вона.

Нагадаємо, в четвер Лавров заявив, що будь-які дії, які вважатимуться загрозою безпеці російських "миротворців" та армії у Придністров’ї, російська влада розглядатиме як напад на РФ. Він також зазначив, що керівництво Молдови "податливо дотримується вказівок Заходу". На думку Лаврова, в Молдові "насаджується русофобія".

Після цього міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску викликав тимчасово повіреного у справах Росії в Молдові у зв'язку із заявою Лаврова про русофобію в Молдові та можливі загрози безпеці російських військових у Придністров'ї.

Ще на цю тему