росія та Іран створять незалежні від Заходу механізми співпраці – лавров

08:40 02.09.2022

росія та Іран концентруються на створенні механізмів, які дозволять їм розвивати співпрацю незалежно від "диктату Заходу", заявив у середу міністр закордонних справ рф сергій лавров.

Про це пише УНН посилаючись на агенство ТАРС.

Деталі

Лідери двох країн визначили конкретні напрямки, в яких уряди мають докласти зусиль для досягнення поставленої мети, сказав лавров на пресконференції в Москві за підсумками зустрічі зі своїм іранським колегою Хосейном Амір-Абдоллахіаном.

"Наші західні колеги, прагнучи встановити своє повне панування у світі, цілеспрямовано та послідовно руйнують усю структуру міжнародних відносин. При цьому ми концентруємося разом із нашими друзями, у тому числі, звичайно ж, з Ісламською Республікою Іран, на створенні надійних, конструктивних механізмів, які дозволять нам розвивати взаємовигідну співпрацю незалежно від будь-якого диктату", - сказав лавров.

лавров заявив, що Москва і Тегеран працюють над "міждержавною угодою, яка матиме стратегічне значення, в якій визначено основні напрями подальшого нарощування всього комплексу російсько-іранських зв'язків на найближчі десятиліття".

Він зазначив, що, незважаючи на санкції, товарообіг між двома країнами у першому півріччі поточного року зріс більш ніж на 40% і перевищив 2,7 млрд доларів.

лавров додав, що Москва та Тегеран також працюють над підключенням російської платіжної системи "Мир" та іранської платіжної системи "Shetab" для полегшення фінансових операцій між двома країнами.

Зі свого боку Амір-Абдоллахян заявив, що передав лаврову "послання одного з європейських лідерів" щодо ситуації навколо України.

Ще на цю тему