У Туреччині ціни на газ та електроенергію зросли ще на 20-50%

14:00 01.09.2022

У Туреччині зросили ціни на газ та електроенергію для промисловості, сфери послуг і домогосподарств. 

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Reuters. 

Регулятор повідомив, що підняв ціни на електроенергію для домогосподарств на 20%, для компаній та установ - на 30%, для промисловості - на 50%. 

Державний імпортер енергоресурсів BOTAS оголосив про зростання цін на природній газ для домогосподарств на 20,4%, для малих і середніх підприємців - на близько 47%, для великих промисловців - на майже 51%, а вартість газу для виробництва електроенергії зросте на 49,5%.

Відомства пояснили необхідність підвищення цін війною в Україні та іншими глобальними процесами.

При цьому, держава продовжує виділяти субсидії для домогосподарств, щоб допомогти їм сплачувати рахунки за газ. Субсидія може покривати до 80% суми.

Туреччина дуже залежить від імпорту енергоресурсів, тому теж постраждала від глобального зростання цін. Це вже не перше підвищення - загалом у 2022 році ціна газу для домогосподарств зросла на 174%, для малих і середніх компаній - на 277%, для великої промисловості - на майже 380%. 

У липні річна інфляція в Туреччині зросла майже до 80%, найбільше подорожчали продукти харчування, житло та енергоносії. Незалежні експерти кажуть, що реальна інфляція набагато вища за офіційну статистику.
 

Ще на цю тему