Центральний банк Туреччини підвищив процентні ставки до 50%

08:40 22.03.2024

Центральний банк Туреччини підвищив процентні ставки на 500 базисних пунктів до 50% у четвер, посилаючись на погіршення прогнозів щодо інфляції, і пообіцяв подальше посилення, якщо очікується значне та стійке погіршення інфляції.

Про це повідомляє агентство Reuters, пише Економічна правда.

Це рішення стало несподіванкою за 10 днів до загальнонаціональних місцевих виборів і, на думку аналітиків, є сигналом того, що центральний банк не залежить від будь-яких політичних обмежень і рішуче бореться зі зростанням цін.

У відповідь турецька ліра зросла на 1,5% до 31,91 проти долара, скасувавши тижневе постійне зниження, а доларові облігації Туреччини продовжили зростання.

"Жорстка грошово-кредитна політика буде підтримуватися доти, доки не буде спостерігатися значного та стійкого зниження базової тенденції щомісячної інфляції, а очікування щодо інфляції не зійдуться з прогнозованим діапазоном", - пише видання.

Після щомісячного засідання свого комітету з монетарної політики банк додав, що "політику буде посилено у випадку очікування значного та стійкого погіршення інфляції".

"Підвищення ставки приголомшило ринок. Сьогоднішнє рішення є дуже сильним сигналом того, що губернатор (Фатіх) Карахан, який прийняв посаду після несподіваної відставки (Хафізе Ґає) Еркан, рішуче взявся контролювати приголомшливо високу інфляцію"", - заявив старший аналітик валютного ринку In Touch Capital Markets у Лондоні Пйотр Матис.
 

Ще на цю тему