Румунія нормує постачання води через низький рівень Дунаю / Відео

12:20 16.08.2022

Влада Румунії нормує водопостачання у майже 700 населених пунктах через низький рівень Дунаю. 

Про це повідомляє Reuters, пише видання Порти України.

Рекордно високі температури, посуха та вирубка лісів призвели до того, що рівень води у річках Румунії впав удвічі порівняно зі звичним рівнем у серпні, свідчать дані агентства водного господарства країни.

Портові оператори кажуть, що баржі, які перевозять українське зерно до румунських портів, не можуть впоратися з повним навантаженням через низький рівень Дунаю. Румунська державна енергокомпанія Hidroelectrica скоротила виробництво електроенергії на третину в першому півріччі. Фермерам доводиться зменшувати використання води для зрошення.

Проблема привернула увагу місцевих активістів Greenpeace, які влаштували акцію на висохлому березі Дунаю поблизу південного прикордонного міста Зімніча і підняли транспарант «Ми хочемо хвиль на Дунаї, а не хвиль спеки».

«Згідно з прогнозами погоди, посуха буде тривалою, створюючи тиск на енергетичну систему країни, продовольчу безпеку та доступ до води», — сказав координатор Greenpeace у Румунії Влад Катуна.

На початку серпня в.о. генерального директора ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) Дмитро Москаленко повідомив, що унаслідок критичної ситуації з рівнем води на Дунаї, яка склалася через затяжну спеку і відсутність опадів, річковий флот пароплавства змушений працювати лише на нижніх ділянках річки.

Ще на цю тему