ООН призначила постійного координатора зернового коридору в Чорному морі

10:00 16.08.2022

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у п’ятницю, 12 серпня, призначив постійного координатора від ООН у Спільному координаційному центрі в Стамбулі.

Як повідомляє сайт ООН, ним став колишній заступник директора Всесвітньої продовольчої програми (World Food Programme, WFP) Амід Махмуд Абдулла, пише видання Порти України.

Суданець Абдулла замінив Фредеріка Кенні зі США, якого у липні на цю посаду тимчасово відрядила Міжнародна морська організація (IMO).

В ООН наголосили, що Абдулла, який працював у Всесвітній продовольчій програмі ООН понад 30 років, володіє відповідним досвідом у сфері гуманітарного реагування та управління.

22 липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив.

В рамках реалізації домовленостей із портів Одеса, Чорноморськ і «Південний» у серпні вийшли вже 16 суден, які вивезли понад 450 тис. тонн агропродукції до 9 країн світу.

У першу чергу з українських морських портів виходять судна з продовольчими вантажами, що були заблоковані там з початку російського військового вторгнення.

Крім того, українські морські порти прийняли шість нових суден в рамках «Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів Одеса, Чорноморськ і «Південний». Першим судном став балкер Fulmar S, який зайшов у порт Чорноморськ 7 серпня.
 

Ще на цю тему