У РФ визнали критичну залежність металургії від обладнання, що потрапило під санкції

11:40 10.08.2022

Російська металургійна промисловість залежить від технологій, що стали недоступними. Про жодне повноцінне імпортозаміщення в даному випадку всерйоз говорити не можна.

Майже все обладнання у всьому технологічному ланцюзі металургійного виробництва імпортується з країн, визнаних Москвою недружніми. Про це йдеться в урядовому проекті розвитку галузі до 2030 року, з яким ознайомилася російська газета Комерсант, пише ZN,UA.

Західні постачальники відмовляються працювати з російськими компаніями, тому доведеться закуповувати техніку найгіршої якості в Азії або купувати її через треті країни.

Західні компанії, чиє обладнання використовується у металургійній промисловості, також відмовилися проводити його сервісне обслуговування. Санкції просто руйнують галузь.

Зокрема, у Росії практично немає технологій виробництва високоякісних вогнетривів для доменного та сталеплавильного виробництв. А це веде до скорочення обсягів виплавки металу. Практично втрачено технології виробництва валків для прокатних станів, не виробляються лінії оцинкування, лінії нанесення полімерних покриттів, нагрівальні печі та інші ключові технології.

У травні російські металурги попередили уряд про збитки галузі та скорочення виробництва, якщо влада не знизить податки і не послабить рубль. У листі виконавчого директора асоціації "Російська сталь" Олексія Сентюріна в профільні відомства говорилося, що деякі підприємства вже зазнають збитків та знижують виробництво, а на підприємствах чорної металургії існують серйозні ризики скорочення персоналу.

Сентюрін зазначає, що через санкції доводиться перенаправляти постачання до Китаю та інших азіатських країн, де товар продається з дисконтом, а в деяких випадках — нижче за собівартість. У червні експорт металургійної продукції скоротився на третину проти травні, випливає з даних податкової служби.

Навіть відкриті джерела в російському інформаційному просторі, що все більше закривається, говорять про катастрофу, що насувається. Причому навіть не в такій високотехнологічній галузі, як металургія.

Нагадаємо, слідом за автопромом, де випуск обвалився на 97% після відходу іноземних постачальників, ще одна критично важлива галузь російської економіки опинилася на межі повноцінного краху.

Виробництво сталі та сплавів у Росії в червні 2022 року впало на 20-50%, собівартість виробництва зросла на 50%, а ринкові ціни впали на 35% і відкотилися до рівня 2020 року.

Докладно про санкції, що призвели металургійну промисловість рф до такого стану, можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему