Синдикат Lloyd’s підписав перші контракти на страхування суден з зерном з України - FT

11:20 29.07.2022

Члени синдикату Lloyd’s of London підписали перші угоди про страхування суден, які перевозитимуть українське зерно після розблокування портів, щоб судновласники змогли відправити свій транспорт в Україну. 

Підписання сталося у середу, 27 липня, повідомив виконавчий директор Lloyd’s of London Джон Ніл, пише видання Порти України з посиланням на Financial Times.

«Буквально цього тижня ми намагалися створити інструменти страхування морських вантажів для транспортування зерна. Ми працювали з двома або трьома різними інституціями, аби це сталося. І зараз вони підписуються», — сказав Ніл.

Він пояснив, що підписантами є групи страховиків, які об’єднують капітал і беруть на себе страхові ризики. За його словами, Lloyd’s був «впевнений» щодо ризиків, які покриваються.

При цьому Ніл зазначив, що більш «складна» ситуація, ніж зазвичай, відіб’ється на ціні страхування.

Премії за вихід у ширший район Чорного моря різко зросли після початку російського військового вторгнення в Україну до 5% від вартості судна з 0,025% до вторгнення.

22 липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Наступного дня російські окупаційні війська завдали ракетного удару по Одесі, внаслідок якого зазнала руйнувань інфраструктура Одеського порту.

У Міністерстві інфраструктури заявили, що продовжать підготовку до запуску експорту зерна з морських портів навіть за умов, коли Росія не збирається виконувати свої зобов’язання.

Днями Україна випустила прибережне попередження про відкриття коридорів у Чорному морі для проходження суден із продовольчими вантажами, які діятимуть щодня у світлий час доби.
 

Ще на цю тему