Суднобудівний завод «Море» у Феодосією виявився не потрібним навіть окупантам

19:40 27.07.2022

До кінця 2022 року подсанкционный суднобудівний завод «Море» у Феодосії може повністю зупинити своє виробництво через масив наявних на заводі проблем. 

Від колись понад тисячного колективу тепер залишилося близько третини. З чим це пов'язано і до чого може призвести – у матеріалі Крим.Реалії.

«АТ «Суднобудівний завод «Море» через відсутність замовлень опинилося у важкому фінансово-економічному становищі і з кожним роком воно погіршується, зростають борги перед постачальниками, контрагентами, банками, борги з оплати електроенергії, води та інших ресурсів. Виплата заробітної плати працівникам заводу та фінансування поточної діяльності наразі забезпечується практично лише за рахунок позикових коштів. Кредиторська заборгованість перевищила розмір статутного фонду АТ «СЗ «Море». Над підприємством нависла реальна загроза запровадження процедури банкрутства та подальшої ліквідації», - повідомив голова російської Міжрегіональної профспілки працівників суднобудування, судноремонту та морської техніки Євген Васильєв.

Голова профспілки порівнює ситуацію на «Морі» до та після анексії Криму: з 2014 року кількість працівників заводу скоротилася втричі, а для тих, хто залишився, немає достатньої роботи. В результаті, зазначає Васильєв, працівники провідних суднобудівних професій (збирачі корпусів та електрозварювальники) змушені залишати завод у пошуках роботи на інших суднобудівних підприємствах.

До кінця 2022 року навантаження виробничих робітників може скоротитися до критичного рівня, що може призвести до повної зупинки виробництва.

За роки окупації було списано та утилізовано значну кількість верстатного обладнання, суттєва частина якого була імпортною. Тепер воно не може бути заміщене з урахуванням чинних санкцій і через відсутність у заводу оборотних коштів.

В березні 2022 року всі акції підприємства було подаровано Об'єднаній суднобудівній корпорації, яка має свою концепцію розвитку «Моря». 

Після передачі акцій заводу з держкорпорації «Ростех» до Об'єднаної суднобудівної корпорації лунали надії на те, що це підніме підприємство на ноги. Вважалось, що безкоштовна передача акцій до складу Об'єднаної суднобудівної корпорації дозволить продовжити модернізацію та розвиток виробничих потужностей.

Проте, зважаючи на все, надії не виправдалися.
За три з половиною місяці, що минули після передачі акцій, ситуація не тільки не покращилася, а тільки стала погіршуватися. Зазначається, що відбулось ще одне скорочення робітників – було звільнено 44 особи, а керівництво готує колектив до запровадження 20-годинного робочого тижня.

Можливе закриття заводу «Море» свідчить про нездатність росіян реально працювати в окупованому Криму в умовах санкцій.

Докладно з переліком російських підприємств під санкціями можна ознайомитись у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС, Канади, Великобританії та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему