Загарбники нищать спадщину Криму: залізницю прокладуть через доісторичні поселення таврів

13:40 22.07.2022

У Криму загарбники хочуть прокласти залізницю через доісторичні поселення таврів і древні могильники.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

«Окупанти продовжують нищити культурну й історичну спадщину Криму: у рф заявили, що залізнична дорога біля Інкерманського монастиря руйнує пам’ятку, тож залізницю прокладуть через доісторичні поселення таврів і древні могильники», - йдеться у повідомленні.

Подібне руйнування кримської культурної спадщини, ініційоване особисто президентом рф, назвали «рятувальними археологічними роботами», в ході яких планують знищити Могильник №9 (II–I тис. до н.е.), Поселення таврів №5 (VII-V ст. до н.е., I-XV ст. н.е.), поселення Кар’єрна 1 (приблизно VIII-VI ст. до н.е.) та поселення Ак-Керман (приблизно 15-18 ст. н. е.). Древні поселення розкопають, все знайдене внесуть у звіт і передадуть у російські музеї, йдеться у повідомленні.

Питання збереження археологічної спадщини та культурних цінностей в окупованому Криму є нагальним, адже загарбники вивозять археологічні цінності та мистецькі об'єкти, привласнюють і розпоряджаються ними на власний розсуд, завдають суттєвої шкоди пам’яткам і знищують культурну спадщину, зокрема корінного кримськотатарського народу, підкреслили у Представництві.

Питання захисту культурної спадщини зараз є окремим важливим треком у рамках діяльності Кримської платформи, елементом деокупації та повернення українського Криму, тому буде обов'язково пропрацьовуватися під час Другого саміту цього року.

Представництво систематично долучається до моніторингу ситуації з питань охорони культурної спадщини в окупованому Криму та до запровадження санкцій щодо осіб, які підозрюються у спричиненні збитків таким об'єктам. Усі факти правопорушень фіксуються та передаються до профільних державних і правоохоронних органів, тож винні у розграбуванні та нищенні української культурної спадщини будуть покарані, йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що привласнення та руйнування кримської культурної спадщини є порушенням норм міжнародного гуманітарного права, однак країна-агресор використовує ці механізми для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення домінування рф над минулим, сьогоденням і майбутнім українського Криму.

«Звертаємо увагу міжнародної спільноти на цю важливу тему та закликаємо посилювати тиск на росію задля відновлення територіальної цілісності, а також історико-культурної спадщини України та Європи», – йдеться у повідомленні.

 

Ще на цю тему