Страховики суден вимагають додаткових гарантій щодо морського коридору з України

10:40 21.07.2022

Страховики будуть готові страхувати судна, які будуть проходити запропонованим коридором для вивезення українського зерна, лише за наявності домовленостей про супровід міжнародними військово-морськими силами та чіткої стратегії протидії морським мінам. 

Як пише видання Порти України, про це повідомляє Reuters.

Морські страховики Lloyd’s і ширший лондонський ринок комерційного страхування очікують додаткових гарантій, враховуючи потенційні збитки.

Страхування суден було би можливим, «якби було запропоноване розумне рішення», має бути супровід, мають використовуватися мінні тральщики, щоб переконатися, що це не просто авантюра, сказав партнер страхового брокера McGill and Partners Рорі Колакіччі.

Допомогти розмінуванню може використання супутникових технологій — США, Великобританія та Франція можуть володіти цією технологію, сказав морський страхувальник на умовах анонімності.

Як зазначають представники ринку, початкова проблема полягає в тому, що в українських портах застрягли понад 80 суден, в тому числі з вантажами на борту, включаючи зерно. І вони повинні вийти, перш ніж нові судна зможуть зайти.

Інший британський брокер, який відмовився назвати себе, повідомив, що його компанія працювала над створенням «страхової бази» для судна, готового зайти в Україну для вивезення зерна, як тільки буде створено коридор.

«Клієнт готовий зайти з гуманітарної точки зору», — сказав брокер.

За словами представників галузі, додаткові страхові премії, що сплачуються на ширшій території Чорного моря, знизилися, що відображає більшу впевненість у забезпеченні страхування порівняно з раннім періодом російського вторгнення в Україну.

Додаткові премії, що сплачуються за захід у води Чорного моря, впали до 2% вартості судна з 5% одразу після вторгнення, повідомив керівник морського відділу брокерської компанії Marsh Маркус Бейкер.
 

Ще на цю тему