На захопленій окупантами у березні Запорізькій АЕС запустили ще один енергоблок

09:30 17.07.2022

На захопленій російськими військами Запорізькій АЕС розпочали роботу третій енергоблок. Раніше станція працювала двома блоками.

В Україні працює дев’ять із 15 атомних блоків, у тому числі підключений до мережі ще один блок окупованої російськими військами Запорізької АЕС, пише НВ.Бізнес з посиланням на дані МАГАТЕ.

«Сьогодні Україна окремо повідомила МАГАТЕ, що дев’ять із 15 ядерних енергетичних реакторів країни підключені до мережі, у тому числі три на ЗАЕС, два на Рівненській АЕС, два на Південноукраїнській АЕС та два на Хмельницькій АЕС», — зазначили у МАГАТЕ.

Другий блок Хмельницької АЕС перебував у ремонті. Інші реактори зупинено на плановому обслуговуванні або залишаються в резерві.

«За даними України, системи безпеки на чотирьох АЕС залишаються в робочому стані, і вони також мають зовнішні джерела енергії», — додали в МАГАТЕ.

Також наголошується, що цього тижня Україна за сприяння агентства через його мережу реагування та допомоги (RANET) отримала велику партію життєво важливого обладнання для радіаційного захисту та моніторингу, запропонованого Австралією та Францією.

«Попри значні логістичні та інші перешкоди, обладнання прибуло в Україну, де воно використовуватиметься нашими українськими колегами», — зазначив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Вантаж складався з більш ніж 160 дозиметрів та моніторів, важливих для безпеки та радіаційного захисту. Також він включав сотні одиниць засобів індивідуального захисту, у тому числі костюми, маски, одноразові рукавички та чохли.

Глава МАГАТЕ вкотре заявив про важливість організації візиту на окуповану з 4 березня військами РФ Запорізьку АЕС " для проведення важливих заходів щодо безпеки та гарантій". За його словами, цього тижня Україна цього тижня проінформувала МАГАТЕ про «вкрай складну» ситуацію на ЗАЕС " через постійний тиск" на її працівників.

За даними WSJ, на Запорізькій АЕС перебувають понад 500 російських військових, а фахівці Росатому ховаються у бункері під станцією.

Окупанти розгорнули на АЕС батареї важкої артилерії та встановили протипіхотні міни вздовж берегів водосховища, вода якого охолоджує шість реакторів.

Ще на цю тему