Україна пропонує НАТО створити на його східному фланзі військовий хаб

19:00 09.07.2022

Україна пропонує Північноатлантичному альянсу створити на його східному фланзі, наприклад, у Польщі, військовий хаб НАТО-Схід за зразком успішно функціонуючого проєкту НАТО-Південь у Неаполі.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час онлайн-виступу на круглому столі на тему: "Від Мадриду до Мадриду: 25 років особливого партнерства між НАТО та Україною", повідомляє Укрінформ.

«Україна має і буде продовжувати посилювати взаємодію з Альянсом. У своєму відеозверненні до глав держав і урядів на саміті НАТО в Мадриді Президент Володимир Зеленський наголосив, що потрібно переглянути розуміння східного флангу НАТО. Відтак пропоную спільно подумати над створенням у східній частині Альянсу, наприклад, у Польщі, хабу НАТО-Схід. За модель можна взяти вже успішно функціонуючий подібний проєкт хаб НАТО-Південь», - сказала Джапарова.

Вона додала, що цей проєкт може створити легітимне підґрунтя для залучення партнерів Альянсу, зокрема України, до більшої практичної взаємодії з НАТО, що є дуже важливим для нас.

«Це сприятиме нашому євроатлантичному поступу та дозволить нарощувати взаємодію за такими важливими напрямами, як забезпечення безпеки спільних кордонів або протидія нелегальній міграції, контрабанді та торгівлі людьми», - зазначила перша заступниця міністра.

Як повідомлялося, у лютому 2017 року Північноатлантичний альянс ухвалив рішення створити військовий хаб у Неаполі для кращого реагування на потенційні загрози з півдня.
 

Ще на цю тему