Окупанти в Криму чотири місяці проводили приховану мобілізацію – зараз почалася нова фаза

18:00 06.07.2022

Окупаційна «влада» Автономної Республіки Крим мобілізує громадян України до участі в повномасштабній війні у складі збройних сил російської федерації.

Про це постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева повідомила під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформ.

Вона поінформувала, що вже чотири місяці окупаційні адміністрації ведуть приховану мобілізацію та відправляють на війну проти своєї держави громадян України, приховують реальні втрати, влаштовують таємні закриті поховання, а родичам забороняють поширювати будь–які подробиці загибелі їхніх рідних.

"У квітні розпочалась призовна кампанія, а зараз, згідно з незаконним указом від 30 червня голови окупаційної адміністрації Криму аксьонова, перейшли до нової фази мобілізації – це створення мобілізаційних кампаній, у тому числі на регіональному рівні, завданням яких є проведення підготовки до мобілізації військових резервів, які в подальшому російська федерація планує застосовувати у війні проти України", - зазначила Ташева.

Постійна представниця Президента в АР Крим наголосила, що призов і мобілізація українських громадян до збройних сил держави-окупанта – це грубе порушення норм гуманітарного права, зокрема, положень Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вона зауважила, що представництво документує злочини росії, а потім передає відповідні дані до органів влади та правоохоронців.

За її словами, наразі з відкритих джерел та інформації, переданої у розпорядження представництва, відомо про 108 поховань солдатів російської федерації на території тимчасово окупованого Криму, 56 з яких, імовірно, мали українське громадянство.

Ще на цю тему