Окупанти захопили в Маріуполі два іноземні комерційні судна – Reuters / Фото

08:00 06.07.2022

Російські окупанти «конфіскували» два іноземні комерційні судна в порту тимчасово окупованого Маріуполя. 

Про це повідомляє Ліга.Новини з посиланням на Reuters.

За даними агентства, йдеться про суховантажне судно Smarta (ходить під прапором Ліберії) і вантажне судно Blue Star I (під прапором Панами).

Blue Star. Фото – MarineTraffic.com

Компанія Smarta Shipping заявила, що 30 червня отримала електронною поштою повідомлення, що її судно Smarta "примусово повернене у державну власність". Лист був надісланий від імені так званого міністерства закордонних справ терористичного угрупування ДНР. Компанія заявила, що вважає такі дії "незаконними і такими, що суперечать усім нормам міжнародного права".

SMARTA. Фото – MarineTraffic.com

Суховантаж Smarta прибув до Маріуполя 21 лютого для завантаження сталі, а 20 березня потрапив під артилерійський обстріл, який серйозно пошкодив його надбудову. Екіпаж із 19 осіб був примусово вивезений російськими військовими до Донецька і звільнений лише за місяць.

Такий самий електронний лист потрапивдо компанії Fetida Maritime, яке володіє вантажним судном Blue Star I. Представник компанії в Одесі відмовився від коментарів, але сказав Reuters, що всю інформацію вже передано Службі безпеки України.

Reuters також цитує повідомлення представника МЗС України, який сказав, що міністерству відомо про наміри російської окупаційної влади у Донецьку створити "національний флот" з кораблів, викрадених у Маріуполі.

Ситуацію із захопленими торгівельними судами прокоментував головний редактор BlakSeaNews Андрій Клименко у Фейсбуці:

«До уваги колег зі ЗМІ.

Reuters сьогодні 05/07/2022 опублікувало (а наші колеги з "Ліга" переклали та опублікували) повідомлення про те, що так звана "ДНР" завила про перехід до "державної власності" двох торговельних суден, захоплених в Маріуполі. Йдеться про SMARTA, IMO 9396567 і BLUE STAR I, IMO 9375159. 

Повідомлення Reuters якісне, але є трохи плутанини на тему прапор/власник, це часто буває.... Отже я уточнюю інформацію по цим двом суднам (посилання на новину Reuters).

1. SMARTA. IMO 9396567. Vessel Type: Bulk Carrier (балкер). Summer DWT (вантажопідйомність): 15800 тонн.

Війшов з порту ABU QIR Egypt, дата 2022-02-14 14:08 LT (UTC +2). Прибув до порту MARIUPOL дата: 2022-02-21 20:55 LT (UTC +2). Flag: Liberia [LR]

Ship manager/Commercial manager INTRESCO LTD-BVI 18/2, Triq Nofs in-Nhar, Valletta, VLT 1102, Malta.

Registered owner SMARTA SHIPPING LTD Care of INTRESCO Ltd, 18/2, Triq Nofs in-Nhar, Valletta, VLT 1102, Malta.

Отже, це балкер за ознакою судновласника - МАЛЬТІЙСЬКИЙ, тобто належить компанії з країни ЄС (і це дуже важливо!), а ходить під прапором Ліберії.

2. BLUE STAR I, IMO: 9375159. Vessel Type: General Cargo (суховантаж). Summer DWT (вантажопідйомність): 5245 тонн.

Війшов з порту TORRE ANNUNZIATA Italy, дата: 2022-02-17 13:43 LT (UTC +1). Прибув до порту MARIUPOL дата: 2022-02-23 21:00 LT (UTC +2). Flag: Panama [PA]

Ship manager/Commercial manager FETIDA MARITIME LTD Odessa, Ukraine. (повну адресу опускаю).

Registered owner BLUE STAR MARINE CO LTD Care of Fetida Odessa, Ukraine. (повну адресу опускаю).

Отже, цей суховантаж належить компанії з України (і це, яу ви розумієте, ще більш важливо!), а ходить під прапором Панами.

Звичайно, що ця "націоналізація" - безглуздий блеф, оскільки жодних перспектив використання цих захоплених суден поза межами портів РФ в Чорному морі просто неможливе (навіть Туреччина не пропустить їх через протоки при бажанні, наприклад, поставити їх на лінію Маріуполь-Сирія), а в перевезеннях, наприклад, між окупованим Маріуполем та російськими портами Азовського моря фізично неможливе - в них велика осадка. Теоретично можуть ходити з Маріуполя до портів окупованого Криму (не всіх - тільки Севастополя та Феодосії, теж осадка...) або до Новорійська чи Туапсе», - пише Клименко.

В цілому по суднах, що попали в пастку в Маріупольському порті ТУТ

Ще на цю тему