Канадський прецедент: як конфісковані російські активи будуть передані Україні

13:40 05.07.2022

Канада першою із західних країн законодавчо прописала можливість використовувати на підтримку України конфісковані російські активи, що потрапили під санкції через війну, яку рф розв’язала в Україні. 

Відповідні поправки до закону «Про спеціальні економічні заходи» (Special Economic Measures Act) Сенат Канади затвердив 23 червня, пише Європейська правда.

Варто нагадати, що загалом в різних країнах світу вже заморожено активів на суму понад $300 млрд. Туди входять як резерви Центробанку РФ, так і майно та кошти приватних осіб – нерухомість, автомобілі, яхти, предмети розкоші тощо.

Канада не є ключовим розпорядником російських активів: за оцінками Statista, вона контролює лише близько $16 млрд заморожених активів Центробанку РФ, кількість приватних активів росіян під її юрисдикцією та заморожених транзакцій теж не є найбільшими і оцінюються в близько $400 млн.

Проте ці зміни до законодавства, які створюють можливість конфіскації та використання цих активів, складно переоцінити.

По суті, це є перший практичний крок до вилучення російських активів за кордоном і використання їх для відшкодування воєнних збитків Україні.
 

Ще на цю тему