Туреччина хоче стати учасником договору про Шпіцберген

07:30 04.07.2022

На тлі новин про заборону Норвегії пропускати російський транзит до Баренцбурга Туреччина вирішила приєднатися до Договору про Шпіцберген.

Підписаний президентом Реджепом Тайіпом Ердоганом законопроект про договір було направлено до офісу спікера парламенту. Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Rusturkey.com

У разі підключення Анкари до цього договору турецькі громадяни купуватимуть нерухомість, право на проживання та рибальство на архіпелазі Шпіцберген та у територіальних водах архіпелагу.

Також турецькі компанії зможуть працювати у сферах морського судноплавства, промисловості, видобутку корисних копалин та торгівлі на архіпелазі Шпіцберген та у територіальних водах, що знаходяться під суверенітетом Норвегії, та розташованому лише за тисячу кілометрів від північного полюса.

Згідно із законопроектом, турецькі вчені отримають можливість проводити наукові дослідження на Турецькій науковій станції, що створюється. Також було наголошено, що турецькі студенти матимуть можливість навчатися в Університетському центрі на Шпіцбергені.

Все це зміцнить позиції Туреччини в арктичній зоні.