Незаконні розкопки у Криму: уряд схвалив пропозиції щодо персональних санкцій

12:30 02.07.2022

Кабінет Міністрів схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій до осіб, причетних до незаконних археологічних розкопок, досліджень об'єктів культурної спадщини, самовільного розкопування військових поховань на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

Зазначається, що пропозиції до санкційного списку підготували МКІП разом із Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Україна чітко і своєчасно реагує на факти порушення міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях. Всі, хто причетний до незаконних варварських дій на території України, має бути покараним. Проведення рф археологічних розкопок на території тимчасово окупованого Кримського півострова повністю суперечить міжнародному праву в галузі культурної спадщини. Все, що творять росіяни в Криму, на території України, у всьому світі – це тільки агресія, провокації, маніпуляції, терор та абсолютне зло», – заявив міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко.

Зазначається, що список зазначених осіб має розглянути Рада національної безпеки та оборони та Президент України. Їхнє погодження дасть змогу звернутися з таким самим списком до міжнародної спільноти і запровадити дзеркальні санкції.

У МКІП зауважили, що запровадження персональних спеціальних економічних санкцій до осіб, причетних до незаконних розкопок та досліджень у Криму, унеможливить в'їзд фізичних осіб зі санкційного списку на територію України. Також вони не зможуть розпоряджатися своїм майном в Україні.

Крім того, таке рішення стане передумовою для згортання наукових досліджень у галузі археології Північного Причорномор'я, а також створить перешкоди для незаконних археологічних розкопок і наукових досліджень в тимчасово окупованому Криму.

Водночас запровадження санкцій унеможливить представлення результатів наукових досліджень, зокрема перед міжнародною науковою спільнотою, а також використання інституцій ЮНЕСКО для опосередкованої легітимації спроби анексії Автономної Республіки Крим.

Ще на цю тему