Європейські оператори погодили відновлення експорту української електроенергії до ЄС

16:00 28.06.2022

Оператори системи передачі (ОСП) континентальної Європи ENTSO-E погодили відновлення експорту електроенергії з України до Європейського Союзу з 30 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НЕК "Укренерго".

«Україна та ЄС відновлюють міждержавну торгівлю електроенергією. 27 червня оператори системи передачі (ОСП) континентальної Європи ENTSO-E визнали, що «Укренерго» разом з операторами Румунії, Словаччини та Угорщини виконали всі необхідні для цього технічні передумови», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на першому етапі доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів (експорт/імпорт) розподілятиметься лише на добових аукціонах і буде обмежена обсягом до 100 МВт, а також підлягатиме щоденному аналізу. При цьому розподіляються лише перетини в напрямку Румунії. Перший аукціон на розподіл пропускної спроможності до Румунії проходить сьогодні, 28 червня, з днем постачання на 30 червня.

Читайте також: Україна запропонувала постачати до Німеччини електроенергію зі своїх АЕС
Як повідомлялося, 7 червня 2022 року оператори систем передачі континентальної Європи мережі ENTSO-E дали позитивну відповідь на запит Укренерго про відновлення експорту електроенергії з України.

Із 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і тепер є частиною європейського енергетичного простору.

Ще на цю тему