Доходи Росії від експорту нафти та нафтопродуктів у травні зросли на 11%

20:20 16.06.2022

Доходи Росії від експорту нафти та нафтопродуктів у травні 2022 року збільшилися проти квітня на 11% — до близько $20 млрд. 

Про це свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), інформує видання Порти України з посиланням на Bloomberg.

При цьому фізичний обсяг експорту зменшився на 3%. Як зазначає МЕА, зниження експорту в основному пов’язане зі зменшенням потоків нафтопродуктів. Відвантаження російської нафти у травні зросло порівняно з початком року майже на 500 тис. барелів на добу, переважно завдяки збільшенню постачань до Азії.

США вже заборонили імпорт російських енергоресурсів, Євросоюз і Велика Британія готуються до поступової відмови від морської нафти та нафтопродуктів, проте російські виробники змогли замінити своїх традиційних клієнтів новими покупцями в Азії.

Розподіл імпортерів російської нафти та нафтопродуктів у травні:

  • ЄС — 44,1%;
  • Китай — 26%;
  • Індія — 11,7%;
  • Туреччина — 3,9%;
  • Велика Британія та США — 1,3%;
  • Інші (невідомі) — 13%.

Китай та Індія різко збільшили імпорт сирої нафти з Росії. При цьому покупці вимагають рекордних знижок приблизно на 30% порівняно з міжнародними еталонними цінами на нафту Brent. Однак цьогорічне підвищення цін на Brent майже на 60% частково компенсувало наслідки зниження цін. Основна російська експортна суміш Urals у травні коштувала у середньому $78,81 за барель, що майже на 12% більше, ніж місяцем раніше.

Втім, розрахунки Bloomberg показують, що російський бюджет не зміг отримати повну користь від зростання цін через зміцнення рубля по відношенню до долара на 15% у травні. Сильніший рубль скорочує бюджет, оскільки уряд отримує більшу частину своїх доходів від податків на енергоносії, номінованих в іноземній валюті, але витрачає їх у рублях.

У результаті податкові надходження бюджету РФ від експорту нафти і газу минулого місяця зменшилися більш ніж удвічі — до 871 млрд рублів ($15,5 млрд) з рекордних 1,81 трлн рублів у квітні, свідчать розрахунки но основі даних російського Мінфіну.
 

Ще на цю тему