Для України погодили «транспортний безвіз» з країнами ЄС

20:20 14.06.2022

Україна та ЄС погодили текст Угоди про лібералізацію автоперевезень, для перевізників підписання цієї Угоди матиме таке ж значення, як скасування віз з країнами ЄС. 

Підписання документу заплановане наприкінці червня, повідомляє Міністерство інфраструктури, пишет ZN.UA.

«Завдяки укладанню такої Угоди ми зможемо суттєво покращити і прискорити логістику між Україною та ЄС. Це критично важливо саме зараз, коли в умовах блокади морських портів українська економіка повністю залежить від стабільної логістики на західних кордонах», - заявив Міністр інфраструктури Александр Кубраков.

Паралельно відбувається робота над розбудовою прикордонної інфраструктури, яка значно збільшить пропускну спроможність на західних кордонах. Зокрема, в рамках проєкту "Відкритий кордон" планується ліквідувати всі вузькі місця на кордоні.

«Вдячний європейським партнерам за підтримку України і очікуємо, що уже найближчим часом зможемо закріпити наші домовленості на офіційному рівні» – заявив Міністр інфраструктури Александр Кубраков.

Обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була достатньо критичною проблемою для українських перевізників впродовж останніх 5-ти років. З моменту підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами Євросоюзу зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом – на 42%.

У той же час кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС не тільки не збільшувалась, а навіть скорочувалась. Щорічно це призводило до великих втрат як українських перевізників так і економіки країни загалом.

В умовах повномасштабної війни та блокування українських портів, обсяг експорту автомобільним транспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення по деяким напрямам, зросла у кілька разів.
 

Ще на цю тему