ЄС може надати Молдові нелетальну військову допомогу

17:00 08.06.2022

Європейська рада може у липні затвердити надання Молдові військової допомоги - летальна зброя у неї не ввійде.

Про це на засіданні Європарламенту сказав віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє Європейська правда з посиланням на Newsmaker.

Як зазначив Домбровскіс, з початку війни в Україні ЄС посилив підтримку Молдови як «найбільш постраждалого сусіда України».

«Ми запропонували збільшити заходи військової допомоги Грузії та Молдові, яка не передбачає надання летальної зброї. Це буде підтримка в галузі логістики, кібероборони, військово-медичних, інженерних та мобільних можливостей», - сказав Домбровскіс.

Він уточнив, що Єврокомісія надасть заплановану допомогу Молдові у червні, а у липні Європейська рада має затвердити її.

«Підтримка України, Грузії, Молдови та країн Південного Кавказу важлива як ніколи. Ми продовжуватимемо підтримувати наших партнерів та зміцнювати зв'язки з ними», - сказав Домбровскіс.

Глава Європейської ради Шарль Мішель під час візиту до Кишинева обговорив із президенткою Маєю Санду надання Молдові військової допомоги для зміцнення обороноздатності країни.

Міністерство закордонних справ та євроінтеграції, коментуючи заяву Мішеля, уточнило, що ця допомога не поширюється на летальну зброю. 

«Найближчим часом визначено шість сфер інтересів: військова логістика, мобільність, командування та управління, кіберзахист, моніторинг ситуації та тактичні комунікації», - уточнили в міністерстві.
 

Ще на цю тему