Верховний суд Росії визнав «терористичним» та заборонив «кримськотатарський батальйон»

21:00 01.06.2022

Верховний суд Росії визнав «терористичним» та заборонив на території РФ «кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана».

Про це повідомляє російське державне агентство ТАСС із посиланням на прес-службу суду.

«Верховний суд задовольнив позов Генеральної прокуратури про визнання «Кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана» терористичною організацією та заборону його діяльності на території РФ», – йдеться у повідомленні.

До цього в анексованому Криму було винесено кілька обвинувальних рішень щодо кримських татар, яких визнали винними в тому, що вони були членами кримськотатарського батальйону, засновником якого вважається гендиректор телеканалу ATR Ленур Іслямов.

Самого Іслямова заочно засудили до 18 років ув'язнення та до штрафу в 1 млрд рублів, звинувативши його в «організації блекауту» в Криму. Іслямов повідомив у коментарі Крим.Реалії, що оскаржить рішення у Європейському суді з прав людини.

Дискусія про створення «кримськотатарського батальйону» у складі структури правоохоронних органів України триває з 2016 року.

У Національній гвардії України, яка входить до системи Міністерства внутрішніх справ України, зазначали, що заяви про створення у їхній структурі «кримськотатарського батальйону» залишаються поки що на рівні заяв, які не закріплені законодавчо.

Ленур Іслямов закликав надати «кримськотатарському батальйону» імені Номана Челебіджихана, що створюється, номер військової частини.

Ще на цю тему