Велика Британія ініціює обговорення щодо переоснащення Молдови зброєю стандартів НАТО

15:00 21.05.2022

Очільниця британського МЗС Ліз Трасс пропонує захистити ще одну країну - потенційну жертву амбіцій Путіна.

Можливість переоснащення армії Республіки Молдова відповідно до стандартів НАТО, наразі обговорюється на рівні очільників міністерств закордонних справ Великої Британії, США, Німеччини та Франції. Про початок перемовин повідомила Міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс, повідомляє ZN.UA з посиланням на The Guardia.

Російська-українська війна показала реальні амбіції керівництва Росії всьому світові. Воєнна загроза наразі існує не лише для України, але і й інших країн колишнього соцтабору. Наступною жертвою Кремля, на думку західних партнерів, вірогідно може стати Молдова. Аби попередити подальшу ескалацію в регіоні, МЗС Великої Британії пропонує оснастити зброєю відповідною до стандартів «НАТО» південно-західного сусіда України. 

«Я хотіла би, щоб Молдова була оснащена за стандартами НАТО. Це обговорення, яке ми ведемо із нашими союзниками. Путін абсолютно чітко заявив про свої амбіції щодо створення великої Росії, і те, що його спроби захопити Київ не мали успіху, не означає, що він відмовився від своїх намірів» - заявила Ліз Трасс.

Також на рівні МЗС чотирьох країн, йде обговорення гарантій безпеки для України. 

«Зараз ми працюємо над створенням спільної комісії з Україною та Польщею щодо модернізації української оборони до стандартів Північноатлантичного Альянсу. Тож розбиратимемося, як це виглядає, що потрібно українцям. І головне питання, як ми підтримуватимемо це у довгостроковій перспективі» - наголосила очільниця британського МЗС.
 

Ще на цю тему