В уряді Австрії хочуть, щоб Україна і Західні Балкани разом отримали «зелене світло» в ЄС

07:20 11.05.2022

Австрія підтримує зближення України з Євросоюзом, однак вважає, що "зелене світло" для просування в цьому напрямку треба давати одночасно і Україні, і країнам Західних Балкан.

Про це на пресконференції заявила міністр федеральної канцелярії Австрії з питань Європи Кароліне Едтштадлер.

"Якщо ми хочемо дати Україні "зелене світло", то так само має бути і для Албанії та Північної Македонії. Якщо Україні потрібно надати статус кандидата, то Боснія та Герцеговина також має отримати статус кандидата", - заявила Едтштадлер.

При цьому, вона підтримала зближення України з ЄС, назвавши це "важливим сигналом".

Поруч з цим, як передає APA, міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг під час візиту до Північної Македонії заявив про ризик дестабілізації росією ситуації у південно-східній Європі. Він також закликав надати "надійну перспективу в ЄС" для шести країн Західних Балкан. "Ми не повинні помилятися, вважаючи, що росія дивиться лише на Україну", - заявив австрійський міністр.

За його словами, вторгнення росії в Україну є "нападом на наш спосіб життя", а тому зачіпає і Західні Балкани, маючи "величезну вибухову силу". "росія також може завдати шкоди й іншим регіонам, не зробивши жодного пострілу", - заявив Шалленберг.

Ще на цю тему