Україна і Велика Британія юридично оформили скасування ввізних мит і тарифних квот

14:20 05.05.2022

Україна та Велика Британія підписали угоду, якою юридично закріпили скасування ввізних мит і тарифних квот у двосторонній торгівлі. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки, пише видання Порти України.

Угода діятиме 12 місяців, але може бути продовжена за домовленістю між сторонами на новий термін, — зазначається у повідомленні.

Завдяки угоді український бізнес у перспективі матиме змогу збільшити експорт товарів з високою доданою вартістю, зокрема борошна, зерна, молочної продукції, м’яса птиці та напівфабрикатів, томатної пасти, меду, кукурудзи, пшениці, соків, грибів, цукру.

У Мінекономіки зазначають, що це не лише сприятиме розвитку українського виробництва, а й збільшить надходження валютного виторгу і зміцнить економіку країни.

В 2021 році товарообіг між Україною та Великою Британією зріс майже на 57% і склав $2,2 млрд. Особливо активізувався експорт, який досяг обсягу в понад $1 млрд доларів, збільшившись на 62%.

Наприкінці квітня Велика Британія оголосила про скасування усіх без винятку мит та квот на імпорт українських товарів.

Крім того, Європейська комісія 27 квітня запропонувала призупинити на рік імпортні мита на весь український експорт до країн Євросоюзу. Йдеться про всі промислові й аграрні мита і квоти, систему вхідних цін, антидемпінгових і захисних мит. Остаточно це рішення у ЄС збираються ухвалити найближчими тижнями. Спеціально для України його планують узгодити в пришвидшеному режимі.
 

Ще на цю тему