В кремлі ухвалили рішення про напад на Молдову – The Times

09:20 02.05.2022

Керівництво рф розробило плани вторгнення в Молдову найближчим часом. Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела в українському військовому керівництві, передає УНН.

Як пише The Times, яке посилається на джерела в українській розвідці, існує "низка індикаторів", які вказують про підготовку найближчим часом нападу на Молдову, армія якої налічує лише 3 250 солдатів.

Українська розвідка, фіксує певну активність на аеродромі тирасполя, фактичної столиці невизнаного Придністров’я. Джерела кажуть, що росія планує здійснити висадку повітряного десанту на транспортних літаках Іл-76 і гелікоптерах у Придністров’ї, що летітимуть з окупованого Криму. Одночасно у Кишиневі планується організувати заколоти та протести.

При цьому видання зазначає, ця інформація суперечить аналізу західних розвідувальних агенцій про те, що у росії недостатньо можливостей, щоб безпечно пролетіти над протиповітряною обороною України в Одеській області.

Для постачання боєприпасів і перекидання військ росії треба створити сухопутний коридор із тимчасово захопленого Херсона через Миколаївську та Одеську область, зустрічаючи супротив українських сил.

Зазначається, що росія може спробувати напасти на Молдову ближче до 9 травня. Цього дня президент рф володимир путін може нібито оголосити про визнання росією незалежності Придністров’я, що призведе до повторення "донбаського сценарію" і буде прямою загрозою і порушенням територіальної цілісності Молдови.

"Ми вважаємо, що кремль вже ухвалив рішення щодо нападу на Молдову. До чого призведуть події в Молдові – буде вирішальним для нас. Якщо росіянам вдасться захопити контроль над країною, то ми (Україна – ред.) з військової точки зору станемо більш вразливими – це буде загроза цілісності України", – заявив представник української розвідки.

"Далі вони будуть постачати велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати його до складу росії", – додав він.

Захоплення Молдови призведе до того, що російські війська висунуться до порту Одеси із заходу, пише видання.

Військові аналітики Джек Вотлінг і Нік Рейнольдс із Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень зазначають, що ця військова операція росії має три мети:

- відтягнути частину українських військ на південно-західний фронт;

- зупинити проєвропейський курс чинної влади Молдови;

- налякати Захід, що підтримка України може призвести до подальшої дестабілізації в регіоні, зокрема на Балканах.

Теми:

Ще на цю тему