Ердоган відвідав Саудівську Аравію вперше після вбивства журналіста Хашоггі

09:20 01.05.2022

Президент Туреччини Реджеп Ердоган відвідав Саудівську Аравію, відносини з якою значно погіршилися після вбивства в Стамбулі у жовтні 2018 року опозиційного саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення Ердогана у Твіттері.

«Як дві братні країни з історичними, культурними та зв’язками між людьми, ми прагнемо розширити всі виміри політичних, військових та економічних відносин між нами і почати нову еру», – зазначив Ердоган.

Як повідомляють в Адміністрації президента Туреччини, візит відбувся на запрошення короля Саудівської Аравії Салмана бін Абдулазіза Аль Сауда.

«Вважаємо, що в наших спільних інтересах – розширення співпраці з Саудівською Аравією в таких сферах, як охорона здоров’я, енергетика, безпека харчових продуктів, сільськогосподарські технології, оборонна промисловість та фінанси», – сказав Ердоган за результатами візиту.

Відносини між Туреччиною та Саудівською Аравією значно погіршилися після вбивства в Стамбулі саудівського журналіста, оглядача Washington Post Джамаля Хашоггі 2 жовтня 2018 року. Офіційний Ер-Ріярд визнав, що його вбили лише після 20 жовтня.

У грудні 2020 року кримінальний суд в Ер-Ріяді над 11 особами, які проходили у справі про вбивство Хашоггі, засудив п'ятьох із них до найвищої міри покарання. Ще трьох було засуджено на тривалі терміни ув'язнення. Із трьох осіб обвинувачення було знято. Згодом вироки про смертну кару замінили на тривалі терміни ув’язнення.

На початку квітня цього року суд у Туреччині постановив призупинити заочний судовий розгляд справи проти 26 саудитів про вбивство журналіста, пояснивши це тим, що її розгляд затягується, оскільки обвинувачувані є іноземцями, а також тим, що за один злочин не може бути призначено два покарання. Суд прийняв рішення передати справу для подальшого розгляду судовими органами Саудівської Аравії. Це рішення викликало критику з боку міжнародних правозахисних організацій.
 

Ще на цю тему