Прем’єр Румунії зустрівся із Зеленським, також їздив до Бородянки і Ірпеня

11:00 27.04.2022

Прем’єр Румунії Ніколає Чуке разом зі спікером нижньої палати парламенту Марчелом Чолаку та главою МЗС Богданом Ауреску відвідав Київ з робочим візитом.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє портал Digi24.

Румунську делегацію прийняв президент Володимир Зеленський, також вони зустрілися з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем та спікером Верховної ради Русланом Стефанчуком.

Програма візиту передбачала відвідування міст Бородянка та Ірпінь поблизу Києва, які сильно постраждали від незаконної, неспровокованої та невиправданої агресії Росії проти України. Чуке заявив про найрішучіше засудження російського вторгнення, звірств і матеріального знищення, висловивши підтримку Румунією проведення міжнародного розслідування з метою переслідування винних у скоєнні міжнародних злочинів, у тому числі шляхом добровільного фінансового внеску до Трастового фонду Міжнародного кримінального суду.

У переговорах з українськими офіційними особами Чуке підтвердив підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та окреслив багатовимірні заходи підтримки України та українського народу в контексті війни, включаючи допомогу понад 820 000 біженців, які перетнули кордон з Румунією.

Ніколає Чуке також підтвердив тверду підтримку Румунією європейських прагнень України та привітав Київ із заповненням першої частини опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в ЄС. При цьому він нагадав позицію Румунії, яка послідовно стверджує, що Європейський Союз має запропонувати європейську перспективу Україні, Республіці Молдова та Грузії, які заслуговують бути частиною європейської сім’ї.

"Сьогодні в Києві зустрівся з Прем’єр-міністром Румунії Ніколає Чуке. Кожен такий візит – важливий сигнал солідарності з українським народом. Цінуємо оборонну підтримку Румунії, гуманітарну допомогу та чітку позицію щодо санкційної політики. Розраховуємо на підтримку майбутнього України у Європейському Союзі" - написав у свою чергу про зустріч президент Володимир Зеленський.

Як зазначається, румунська делегація вже перебуває на шляху додому.
 

Ще на цю тему