Нафтові доходи рф у квітні можуть переверешити показники у попередні роки - Foreign Policy

14:00 26.04.2022

Доходи росії від експорту нафти у квітні можуть суттєво перевершити показники за той же період у попередні роки, навіть попри накладені санкції, повідомляє видання Foreign Policy з посиланням на Institute of International Finance, пише УНН.

Як вказується, попри санкції проти рф через її вторгнення в Україну експорт нафти з росії до Європи і таких країн, як Індія та Туреччина, "фактично виріс, а її фінансовий сектор досі уникає серйозної кризи ліквідності".

Експерти кажуть, що в довгостроковій перспективі санкції можуть спрацювати, але наразі багато тих же країн, які ввели санкції проти росії, як і раніше, серйозно підривають свої зусилля, купуючи у неї енергоносії — у деяких випадках у квітні навіть у більших обсягах, ніж у березні.

"путін продовжує заробляти не менше мільярда доларів на день, продаючи нафту і газ, і левова частка припадає на Європу", - сказав Едвард Фішман, колишній фахівець з Європи в Держдепартаменті. "Окремі європейські країни спрямовують військову допомогу Україні, але вона мізерна порівняно з платежами, які вони роблять росії за нафту та газ", - додав він.

Попри обмеження Заходу щодо фінансового сектору росії, експорт нафти у квітні зріс до 3,6 млн барелів на день порівняно з 3,3 млн барелів на день місяцем раніше, сказав Метт Сміт із Kpler, фірми, яка відстежує вантажні судна з нафтою . "Головний висновок полягає в тому, що експорт російської сирої нафти цього місяця насправді вищий, ніж минулого місяця. Це дивовижно", - сказав Сміт.

Або, як пишуть у звіті цього тижня експерти Institute of International Finance, поставки російської нафти у квітні поки що йдуть "рекордними темпами". Навіть з урахуванням великої знижки на російську нафту в порівнянні зі світовими стандартами це означає, що "доходи від експорту нафти, мабуть, значно перевищать той же місяць у попередні роки".

Ці доходи, відзначає видання, призвели до того, що профіцит рахунку поточних операцій росії досяг нового максимуму. За перші три місяці року він становив 60 мільярдів доларів проти 120 мільярдів доларів за весь 2021 рік, забезпечивши Кремль свіжими доходами для протидії санкціям, хоча росія набагато менше можливостей купувати матеріали і запчастини з-за кордону через санкційні заборони.

росія є третім за величиною виробником сирої нафти у світі після США та Саудівської Аравії.

Ще на цю тему