Вибухи в «Придністров'ї» були спланованою провокацією російських спецслужб — документи розвідки

09:40 26.04.2022

Вибухи в будівлі так званого Міністерства держбезпеки невизнаного «Придністров'я», які сталися 25 квітня, є провокацією, організованою федеральною службою безпеки рф для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв.

Про це заявило Головне управління розвідки Міноборони України.

Розвідка отримала лист секретаря «Держкомісії з ліквідації надзвичайних ситуацій» «ПМР» Вадима Шмаленка до голови Каменського району Володимира Бичкова від 22 квітня. У листі йшлося про термінову підготовку відомостей щодо наявності та місця розташування «захищеного пункту управління цивільної оборони міста».

У разі відсутності такого пункту ставилось питання про його термінове створення. Як зазначає розвідка, ще за три дні до вибуху керівники «ПМР» уже готувалися до його проведення й подбали про облаштування захищеного комфортного бункера.

«Очевидно, що цей випадок — один із низки провокативних заходів, організованих фсб для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв», — резюмувало ГУР МО.

У розвідці додають, що за задумом авторів, провокації мають виправдати війну на території України або залучити «ПМР» до бойових дій — як територію з певним мобілізаційним резервом або ту, з якої російські війська можуть здійснювати атаки на українську територію.

Що передувало?

російські пропагандистські ЗМІ та влада невизнаного «Придністров’я» 25 квітня повідомили, що так зване Міністерство держбезпеки у Тирасполі обстріляли з гранатометів. У соцмережах опублікували фото, на яких видно відстріляні тубуси від гранатомета й наслідки обстрілу.

У так званому Міністерстві внутрішніх справ «Придністров'я» згодом повідомили, що вибухи сталися приблизно о 17:00. Про постраждалих не сказали.

Раніше Головне управління розвідки Міністерства оборони заявляло, що російські спецслужби планують, зокрема на території своєї країни, низку терактів з мінуванням і підривом житлових будинків, лікарень та шкіл для нагнітання антиукраїнських настроїв. «Придністров'я» контролюють російські війська.

Також варто нагадати, що 22 квітня військове командування росії заявило про початок другої фази війни, під час якої спробують повністю захопити Донецьку та Луганську області, а також приєднати південь України, щоб вийти до невизнаного «Придністров'я».

Теми:

Ще на цю тему