Гендиректор МАГАТЕ відвідає Чорнобильську АЕС із командою експертів наступного тижня

09:40 23.04.2022

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Ґроссі наступного тижня відвідає Чорнобильську АЕС разом із командою фахівців. 

Про це повідомляє сайт організації, пише НВ.

У МАГАТЕ заявили, що мета візиту — «активізувати зусилля із запобігання небезпеці ядерної аварії» в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Група експертів організації прибуде на ЧАЕС 26 квітня, доправить туди обладнання і проведе радіологічну та інші оцінки.

«За останні два місяці ядерна безпека в Україні кілька разів наражалася на серйозну загрозу. Поки що найгіршого сценарію вдається уникати. Але нам потрібно активізувати зусилля, щоб переконатися, що так і буде…», — сказав Гроссі.

Наприкінці березня Рафаель Ґроссі відвідав Південноукраїнську АЕС.

31 березня російські окупанти повністю залишили майданчик ЧАЕС і Славутич та кількома колонами вирушили в бік українсько-білоруського кордону. Перед віступом вони пограбували приміщення станції та готель у Чорнобилі, вкравши техніку, а також чайники і ложки. Станцію було захоплено з 24 лютого.

За даними Енергоатому, окупанти рили окопи та будували загородження на території зони відчуження та в Рудому лісі, тож могли отримати значні дози опромінення.

Також НАЕК Енергоатом із посиланням на співробітників Чорнобильської АЕС повідомила, що, залишаючи станцію, російські окупанти забрали із собою нацгвардійців, які перебували в полоні з 24 лютого.

2 квітня на промисловому майданчику атомної електростанції підняли прапор України.
 

Ще на цю тему