Енергоатом вимагає заблокувати низку російських проєктів

18:20 21.04.2022

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" вимагає заблокувати низку проєктів, за якими російська корпорація з атомної енергії "Росатом" намагається укласти контракти.

Як передає Укрінформ, про це Енергоатом з посиланням на керівника компанії Петра Котіна повідомляє в Телеграмі.

Енергоатом уже надав і продовжує надавати пропозиції до пакетів санкцій проти росії за агресію та злочини в Україні.

Серед вимог - блокування світовою спільнотою будь-якої зовнішньоекономічної діяльності корпорації "Росатом" та її дочірніх компаній, арешт рахунків, виключення корпорації та російських представників із міжнародних організацій та профільних технічних асоціацій і форумів.

"Наші пропозиції стосуються проєктів Росатому в Бангладеші, Індії, Китаї, Туреччині та ще низки проєктів, контракти за якими вони намагаються укласти. МЗС України доносить нашу позицію, а в уряді розробляється новий перелік санкцій проти російських компаній", - заявив Котін.

Директор Енергоатому пояснив, що в разі блокування вже існуючого проєкту будь-якій компанії доведеться шукати, яким чином його добудовувати, що з ним робити, а це, за його словами, "дуже складно. Більш імовірно зупинити проєкт, який тільки готується".

росія перетворила майданчик Запорізької атомної електростанції на військову базу, персонал працює під тиском військових рф, про це в інтерв’ю для «ЕнергоБізнесу» розповів керівник ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

«Персонал і досі працює під тиском військових рф. На майданчику перебувають сотні озброєних військових, важка техніка, влаштовані склади боєприпасів тощо. Тобто відбувається все те, проти чого мало б виступати МАГАТЕ: фізична присутність військ у периметрі станції, сам фізичний периметр порушений, ми його не контролюємо... росія перетворила майданчик АЕС на військову базу, персонал, працюючи під тиском, не може відпочивати, хоча це вимагається правилами безпеки. Також недостатнє постачання продуктів харчування. Всі ці факти є прямим порушенням ядерної та радіаційної безпеки, і МАГАТЕ мало б на них реагувати», - сказав Котін.

Ще на цю тему