Блокада членства в ЄС: Болгарія звинувачує Македонію у порушенні прав нацменшини

12:40 18.04.2022

Болгарія звинувачує Північну Македонію у порушенні прав етнічних болгар, погрожуючи блокувати початок переговорів про вступ до ЄС.

Як повідомляє болгарський державний мовник BNR, таку заяву зробила віцепрезидент Болгарії Іліана Йотова.

За її словами, вже 5 років немає прогресу в тому, що написано в Угоді про добросусідство між Софією та Скоп’є. 

«Ми поставили умову для певних текстів у підручниках для середньої школи. Друге: ми хочемо, щоб архіви відкривалися, щоб була правда про скоєні злочини, коли людей переслідували лише за болгарську свідомість. По-третє, наруга над пам'ятниками тут досі триває. Яке таку може бути у Європі?»,– зазначає вона.

Більш того, за словами болгарської віцепрезидентки, права болгарської меншини мають бути окремо прописані у конституції: «Коли ми говоримо про гарантії, то ці гарантії не можуть бути усними, тому для нас найсерйознішими гарантіями будуть гарантії македонських болгар у конституції Республіки Північна Македонія». 

Йотова також заявляє, що у Північній Македонії навмисно применшують кількість етнічних болгар – офіційна статистика свідчить, що їх 3504 особи.

«Як я розумію, що така невелика кількість викликана тим, що від тих, хто декларує своє болгарське походження, влада вимагала довести це відповідними документами»,– заявила вона.

Нагадаємо, конфлікт із Болгарією гальмує вступ Північної Македонії до ЄС. При цьому раніше країні довелося навіть піти на зміну своєї назви, щоб владнати конфлікт із Грецією, який довгий час також блокував вступ до НАТО та ЄС.

Ще на цю тему