Денісова: Омбудсмен рф Москалькова в окупованому Криму порушила права українських військових, які потрапили у полон

12:20 03.04.2022

Омбудсменом Російської Федерації Тетяною Москальковою порушуються права українських військових. 

Про це на сторінці у Фейсбук повідомила Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова, пише QHA.

«Сьогодні Омбудсменом РФ було здійснено візит до українських військових Збройних Сил України, які потрапили в полон та знаходяться в одній з військових частин Чорноморського флоту в Автономній Республіці Крим. На опублікованих фото, які було зроблено під час візиту, не було заретушовано обличчя українців», - заявила Денісова.

Вона зазначила, що Третя Женевська конвенція та Додатковий протокол I, що стосуються захисту військовополонених, чітко встановили, що до військовополонених слід ставитися гуманно за будь-яких обставин і захищати їх від будь-яких актів насильства, а також від залякування, образ та суспільної цікавості. Це включає розкриття фотографій або відеозаписів, записів допитів, приватних розмов чи особистого листування та будь-яких інших приватних даних.

За словами Денісової, Омбудсманом РФ допущено порушення вимог зазначених актів у публікації щодо свого візиту до військовополонених українців.

Прошу Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці порушення прав громадян України посадовцями РФ, зокрема Омбудсманом Т. Москальковою, - наголосила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Денисова звернула увагу, що під час здійснення нею 19.03.2022 візиту в одне з місць несвободи, де перебувають військовополонені Російської Федерації, порушень Україною вимог Женевської конвенції про поводження з військовополоненими не виявлено.

Фото: скріншот зі сторинки Людмили Денісової у Фейсбуці
 

Ще на цю тему