Єврокомісія пропонує виділити €3,4 мільярда для країн ЄС, що приймають біженців з України

07:40 24.03.2022

Європейська комісія оголосила пропозицію виділити 3,4 мільярда євро з фонду надзвичайної допомоги ЄС, так званого REACT-EU, щоб підтримати європейські країни, які приймають у себе велику кількість біженців з України.

Про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«Для того, щоб підтримати країни-члени, які приймають та розміщують у себе людей, що рятуються від війни в Україні, Європейська комісія сьогодні запропонувала збільшити до €3,4 мільярда обсяг фіксованого фінансування з фонду REACT-EU. Після ухвалення на рівні законодавчих органів ці гроші будуть негайно використані у комбінації з гнучкими можливостями Спільного фонду дій щодо біженців в Європі (CARE)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, виділення такого цільового фінансування прискорить доступ країн-членів до відповідних фондів та їх використання для розбудови інфраструктури, житла, забезпеченням українських біженців необхідним обладнанням та послугами з працевлаштування, освіти, соціального забезпечення, охорони здоров’я та догляду за дітьми.

«Протизаконне та нічим не виправдане вторгнення росії примусило понад 3 мільйонів українців покинути країну, і ця кількість зростає з кожним днем. Країни-члени та громадянське суспільство продемонстрували солідарність, і ЄС нарощує дії, щоб всі, хто приймає цих людей, отримали необхідну допомогу, особливо у державах, що опинилися на передовій… Ми стоїмо поряд із народом України, і ми будемо продовжувати підтримувати країни-члени, що приймають всіх, хто рятується від цієї війни», - заявила з цього приводу єврокомісар з регіонального розвитку та реформ Еліза Феррейра.

Зокрема, Єврокомісія пропонує збільшити фіксоване фінансування в рамках згаданих бюджетних програм з 11 до 15 відсотків від грошей фонду REACT-EU на 2021 рік. Стосується це країн, що опинилися на передовій у цих міграційних процесах - Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, а також для країн, які вже прийняли особливо велику кількість біженців, зокрема понад 1% від національного населення (Австрія, Болгарія, Чеська Республіка та Естонія).

Програма REACT-EU, яка є частиною бюджетного фонду «Наступне покоління ЄС», передбачає фінансування на суму 50,6 мільярда євро за рахунок програм регіонального розвитку, що були виділені на 2014-2020 роки, та заплановані до використання в період 2021-2022 років.

З початку агресії росії проти України у 2014 році ЄС та його країни-члени вже надали Україні понад €1 мільярда гуманітарної допомоги.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року путінська росія розпочала новий етап війни проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

ЄС активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надає біженцям з України право на проживання в ЄС, на соціальний захист, медичне обслуговування та працевлаштування. Цей пакет тимчасового захисту діятиме протягом року, із можливість продовження до 3 років, або припинення його дії, якщо ситуація дозволятиме безпечне повернення українців додому.

Європейська комісія створила спеціальний сайт для біженців з України, де вони можуть українською мовою отримати корисну інформацію про власні права та порядок дій на території країн Євросоюзу.

Ще на цю тему