Танкерний магнат Джон Фредріксен допомагає Росії експортувати нафту

19:20 18.03.2022

Танкери судноплавної компанії Frontline Tankers норвезького мільярдера Джона Фредріксена транспортують російські нафтові вантажі з порту Новоросійськ.

Про це пише Порти України з посиланням на видання GCaptain.

9 березня, поки Джо Байден закривав американські порти для російської нафти, судно Frontline Tankers, компанії, що заснована мільярдером Джоном Фредріксеном, найбагатшою людиною Норвегії, зайшло у Новоросійськ, щоб завантажити так званий «сирий бензін» (Naptha) — дуже вибухонебезпечну токсичну рідину, яку використовують нафтопереробні заводи”, — ідеться у публікації.

Побажайте мені успіху”, — сказав генеральний директор Frontline Ларс Барстад в інтерв’ю виданню Tradewinds, не згадавши про безпеку екіпажу на борту танкера. Барстад додав, що не хотів би розчаровувати своїх клієнтів: “Невиконання зобов’язань не було моїм вибором”.

Frontline не єдиний судновласник, який займається перевезеннями в Чорному морі. Однак Frontline може бути єдиною публічною компанією з великими активами, що торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі, що працює так близько до України.

Барстад переконаний, що нафту та нафтопродукти будуть перевозити доти, доки буде попит і декілька сміливців-судновласників, які прагнуть отримати премію за ризик.

Поки власне нафта та нафтопродукти не підпадають під санкції, завжди знайдуться власники, які можуть маневрувати в рамках санкцій без жодного ризику для репутації”, — сказав Барстад про судновласників, з якими він мав справу як трейдер для Glencore, компанії, що виникла з попелу Marc Rich + Co і заробила статки, оперуючи у зонах військових дій.

Танкер-продуктовоз M/V Front Cougar (прапор — Маршалові острови) відійшов з Новоросійська 9 березня опівночі. Дедвейт судна — 110 тис. тонн.

Читайте також: Примусово і добровільно: світ відмовляється від російської нафти

15 березня Євросоюз запровадив четвертий пакет санкцій щодо Росії, які включають обмеження проти великих компаній оборонного комплексу РФ, а також нафтогазових компаній, однак дозволяють купувати нафту та газ за «великої необхідності».

США, союзники й партнери з перших днів вторгнення Росії в Україну запровадили жорсткі санкції та експортні обмеження для російської економіки. Канада і США заборонили імпорт нафти з Росії, а Велика Британія зробить це до кінця року. Імпорт із Росії нафти, нафтопродуктів, природного газу, вугілля й інших енергоносіїв з 25 квітня забороняє також Австралія.

Теми:

Ще на цю тему