Український криголам «Ноосфери» прибув до Чилі

08:40 17.03.2022

Флагман українського наукового флоту – океанське дослідницьке судно льодового класу «Ноосфера» у вівторок, 15 березня, прибув у Чилі.

Про це повідомила пресслужба Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ).

Попри війну в Україні, криголам продовжує свій шлях до Антарктиди. Судно має надзвичайно важливу місію: забезпечити перезмінку експедицій на станції «Академік Вернадський» та доправити туди вкрай необхідні вантажі. Насамперед це річні запаси харчів та пального, без яких робота зимівників на станції та її функціонування неможливі.

За повідомленням НАНЦ, на жаль, через війну всю океанографічну наукову програму рейсу довелося скасувати.

Нагадуємо, що «Ноосфера» вийшла з Одеси 28 січня цього року. Після невеликої зупинки в Лас-Пальмасі, Канарські острови, судно відправилося в Чилі, де має забрати вантажі та членів 27-ї Української антарктичної експедиції (вони вже перебувають там). Вчора криголам став на якір біля міста Пунта-Аренас, Чилі.

Ось як описує капітан «Ноосфери» Павло Панасюк велику мандрівку до Чилі:

«22 лютого ми перейшли екватор, погода була гарною. За традицією відбулася посвята моряків, які вперше перетинають екватор, було справді весело. Через день Росія напала на Україну. Екіпаж дуже змінився: люди стали дуже серйозні, замкнуті, всі думали про свої сім’ї, які залишилися вдома, про Україну та ситуацію в країні. Попри це, ми продовжували шлях в Чилі. Ми всі знали, що перед нами – дуже важливе завдання. Це відповідальність перед людьми, які чекають на нас на станції, відповідальність перед нашою країною. Завдання, яке ми маємо виконати за будь-яких обставин».
Таку позицію підтримали й іноземці, які працюють в складі екіпажу: британці, латиші та чилієць. Наш «іноземний легіон» зазначив: «Ми стоїмо з вами, з Україною, і докладемо всіх зусиль, щоб виконати місію «Ноосфери» попри зовнішні обставини. Слава Україні! Героям слава!».

Дорогою до Чилі судно потрапило в черговий шторм в районі Аргентини. Вітер становив 68 вузлів (35 м/с), хвиля сягала 8-10 м, а бортова качка – більш як 35 градусів. Але команда зауважила, що шторм не лякав їх так, як ситуація вдома.

Загалом «Ноосфера» подолала 8996 морських миль (14 478 км), і зараз це друга зупинка судна перед Антарктидою.

Криголам був придбаний в установи «Дослідження та інновації» Великобританії (куди входить Британська антарктична служба) за $5 млн. У серпні на судні піднято прапор України, а 5 жовтня воно прибуло з порту Фредеріксхавн (Данія) до нового порту приписки Одеса. У грудні 2021 — січні 2022 року на судні було проведене технічне обслуговування в доку ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод» (ІСРЗ).

Ще на цю тему