Міжнародна морська організація засудила російську агресію

16:10 12.03.2022

Як вже повідомляла Association of Reintegration of Crimea Міжнародна морська організація (IMO) провела позачергову сесію своєї Ради (C/ES.35) 10 та 11 березня, на якій розглянула вплив ситуації в Чорному та Азовському морях на торгівельне судноплавство та моряків.

На сесії Рада ІМО прийняла резолюцію C/ES.35, якою рішуче засудила порушення Росією територіальної цілісності та суверенітету України, що поширюється на її територіальні води, що суперечить принципам Статуту ООН та цілям ІМО, та становить серйозну небезпеку для життя та серйозний ризик для безпеки судноплавства та морського середовища. ІМО висловила жаль з приводу нападів Росії, спрямованих на комерційні судна, їх захоплення, включаючи пошуково-рятувальні судна, що загрожує безпеці та добробуту моряків та морського середовища.

Рада ІМО зажадала від Росії припинити свою незаконну діяльність, щоб забезпечити безпеку та добробут моряків, а також безпеку міжнародного судноплавства та морського середовища у всіх постраждалих районах, а також поважати свої зобов’язання за відповідними міжнародними договорами та конвенціями. Також ІМО підкреслила надзвичайну важливість збереження безпеки та добробуту моряків і закликала держави-члени та організації-спостерігачі надати максимальну допомогу морякам, які потрапили в конфлікт.

Рада ІМО наголосила на необхідності збереження безпеки міжнародного судноплавства та морської спільноти, а також ланцюгів поставок, які підтримують інші країни, включно із поставками, які забезпечують населення України необхідними продуктами харчування та ліками. ІМО висловила серйозне занепокоєння з приводу побічних ефектів військових дій в Україні на глобальне судноплавство, логістику та ланцюги поставок, зокрема вплив на доставку товарів і продовольства країнам, що розвиваються, та вплив на постачання енергії; організація підкреслила, що судна, моряки та портові працівники, які займаються законною торгівлею, не повинні стати побічними жертвами політичної та військової кризи.

ІМО нагадала, що Україна має право без зволікання реалізовувати всі її права щодо імплементації документів, прийнятих в рамках ІМО, як держави прапора, держави порту та прибережної держави. Також ІМО звернулася до своїх комітетів з проханням розглянути шляхи посилення зусиль держав-членів і організацій спостерігачів у підтримці постраждалих моряків та комерційних суден, розглянути наслідки цієї ситуації для виконання інструментів ІМО.
Рада ІМО погодилася заохочувати створення, в якості тимчасового та невідкладного заходу, блакитного безпечного морського коридору, щоб дозволити безпечну евакуацію моряків та кораблів із зон високого ризику та постраждалих районів у Чорному та Азовському морях до безпечного місця з метою захисту життя моряків, забезпечення мобілізації та комерційного плавання суден, які мають намір використовувати цей коридор, уникаючи військових нападів, а також захищаючи та убезпечуючи морське господарство.

Рада ІМО привітала пропозицію вжити низку кроків, щоб зменшити страждання моряків та їхніх сімей, і вказала на те, що першочергово слід дозволити судам виходити з портів України якнайшвидше без загрози нападу. ІМО заявила, що для тих кораблів, які не можуть відійти негайно, або там, де це було б небезпечно через наявність морських мін або інших небезпек, повинні бути створені гуманітарні коридори, які забезпечують безпеку моряків, дозволяючи їм залишати зону конфлікту та повернення додому, у разі необхідності; і морякам, які постраждали від конфлікту, слід надати вільний доступ до зв’язку зі своїми сім’ями.

ІМО заявила в резолюції, що якщо співробітникам інспекцій держав порту пред’являється прострочена документація, слід застосовувати прагматичний підхід до інспекції, враховуючи винятковий характер ситуації.

Ще на цю тему