МАГАТЕ проведе фізичні інспекції атомних об'єктів в Україні

19:00 04.03.2022

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) планує здійснити фізичну інспекцію АЕС, зокрема ЗАЕС, але поки це є нелегким завданням для виконання через загальну ситуацію та повідомило про роботу реакторів.

Про це йшлося на пресконференції голови МАГАТЕ Рафаель Гроссі, передає Укрінформ.

«Всі системи безпеки шести реакторів на АЕС (ЗАЕС - ред.) не зазнали пошкоджень, витоку радіоактивних матеріалів не було. Обладнання віддаленого моніторингу рівня радіації справно працює», - сказав Гроссі.

За його словами, лише один з реакторів (№4) працює на 60% своєї потужності, реактор (№1) відключений для обслуговування, реактори (№2,3) у стані безпечного відключення, реактори (№5,6) переведені у резервний режим і працюють у низькосиловому режимі.

Він зауважив, що ситуація залишається складною відповідно до обставин, але контакт з операторами станції підтримується, агентство стежить за ситуацією.

Гроссі наголосив на безумовних до виконання пунктів для безпечного функціонування АЕС. Це фізична цілісність, безперебійна робота всіх систем безпеки, забезпечення потрібних умов роботи персоналу, безперебійне електропостачання, забезпечення ланцюга постачання, робота системи моніторингу рівня радіації та постійний зв’язок.

Щодо направленого Україною запиту на негайну підтримку, Гроссі сказав, що це заплановано, але для здійснення потрібна фізична присутність на станції, а у нинішніх умовах це «не так легко» реалізувати.

«В той самий час, надіюся, що це не буде неможливим. Якщо ми (представники МАГАТЕ - ред.) надаємо підтримку, ми маємо бути там», - сказав Гроссі.

Він також наголосив, що жодні обставини не повинні вплинути на безпеку функціонування АЕС й запевнив, що окрім постійного контакту з Україною, є налагоджений контакт з Росією на дипломатичному та технічному рівнях.

«Ситуація безпрецедентна, але ми повинні діяти», - сказав Гроссі.

Як повідомляв Укрінформ, в ніч проти п’ятниці в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС.

Зафіксовано влучання в перший енергоблок, заявив речник ЗАЕС Андрій Туз.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти з попередженням, що ці обстріли є «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу.

Міністерство закордонних справ України заявило, що розчароване реакцією МАГАТЕ, яка у своїй заяві не наважилася вказати, що обстріл Запорізької АЕС здійснила Росія, і вимагає від МАГАТЕ чітких та рішучих дій.

Ще на цю тему