Європейський альянс інформагентств призупинив членство ТАСС

19:50 27.02.2022

Європейський альянс інформаційних агентств (EANA) призупинив членство в організації російського державного інформагентсва ТАСС.

Остаточне рішення щодо перебування ТАСС в альянсі вирішуватиме генасамблея організації, передає Укрінформ із посиланням на EANA.

Як зазначається, з огляду на зміни в системі функціонування медіа в РФ, запроваджені російським Роскомнадзором, який значно урізає свободу ЗМІ, правління EANA вважає, що ТАСС порушує програмні цілі альянсу, які передбачені статутом альянсу, і не в змозі надавати неупереджені новини, що є основною місії EANA.

“Враховуючи це, а також прохання членів про виключення TAСС з EANA, правління, як виконавчий орган Альянсу, одноголосно вирішило негайно призупинити членство TACC в EANA, доки генасамблея не вирішить, чи відповідно до статуту слід виключити ТАСС з нашого альянсу”,- йдеться в заяві альянсу інформагентств.

Як повідомлялося, з ініціативою виключення ТАСС з EANA виступило напередодні польське агентство PAP. Воно переконане, що ТАСС “безпрецедентним чином і в грандіозних масштабах поширює неправдиву інформацію на тему агресії Росії в Україні”. Президент РАР Войцєх Сурмач підкреслив, що не можна дозволити, аби “дезінформація про вторгнення Росії в Україну подавалася як достовірна і правдива інформація”.

Європейський альянс інформаційних агентств заснований у 1956 році й на сьогодні об'єднує понад 30 провідних інформагентств Європи. Україну представляє в Альянсі Укрінформ, який є членом EANA з 1995 року.

ФГУП «Информационное телеграфное агентство России (ИТАР – ТАСС) знаходиться у санкційних списках України та Канади у зв'язку з озброєною агресією рф проти України.

Детально про санкції можна переглянути у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему