Афіни висловили демарш Анкарі через питання грецького суверенітету над островами

09:20 18.02.2022

Греція висловила демарш Туреччині на знак протесту проти недавніх коментарів турецьких чиновників, які поставили під сумнів суверенітет країни над її східними островами в Егейському морі.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Ekathimerini.

МЗС Греції підкреслило «велике невдоволення Афін, а також протест» проти цих коментарів, «які Греція, звичайно, відкидає як незаконні та безпідставні».

У міністерстві також заявили, що ці заяви «не просто є контрпродуктивними, а є ескалацією турецької провокаційної поведінки», і підкреслили «оксюморон турецьких позицій» з тим, що Анкара «постійно посилається на міжнародне право і водночас відверто його порушує».

У демарші як приклад згадується погроза Туреччини 1995 року вступити в війну з Грецією – так званий «casus belli» – якщо Афіни скористаються законним правом розширити свої територіальні води до 12 морських миль, а також незаконний меморандум Туреччини та Лівії про морські зони та риторика «Блакитної батьківщини».

Міністерство закордонних справ також доручило посольствам Греції в Європейському Союзі, НАТО та членам Ради Безпеки ООН проінформувати їх про ескалацію діяльності Туреччини.
 

Ще на цю тему