НАТО наступного тижня може вирішити розмістити бойову групу в регіоні Чорного моря

09:00 11.02.2022

Розглядається варіант створення тактичної бойової передової групи в Румунії.

Міністри оборони країн-членів НАТО наступного тижня можуть прийняти рішення створити і розмістити бойову групу в регіоні Чорного моря у Румунії у відповідь на стягування Росією військ до кордонів України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав на спільному брифінгу з прем'єр-міністром Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Борисом Джонсоном.

«Наступного тижня міністри оборони країн-членів НАТО оцінять варіанти для подальшого зміцнення безпеки союзників. Це включає імовірність (розміщення - УНІАН) додаткових бойових груп у південно-східній частині нашого Альянсу. Поновлена російська агресія призведе до більшої присутності НАТО, не меншої», – наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що НАТО – це оборонний альянс, який має мету збереження миру і унеможливлення конфлікту.

«І питання полягало у тому, чи достатньо ми робимо? Я думаю, ви розумієте, що ми робимо багато чого одночасно. Перш за все, ми вже маємо посилену присутність у східній частині Альянсу завдяки більшій кількості військових, бойових груп, авіаносних ударних груп з Великої Британії і США. І ще більше кораблів і літаків посилили присутність на східній частині Альянсу», – заявив Столтенберг.

Він додав, що по-друге, було підвищено готовність і збільшено Сили реагування НАТО.

«І по-третє, ми також зараз вивчаємо, де ми потребуємо довгострокових змін у розміщенні наших сил у східній частині Альянсу. Сьогодні ми маємо бойові групи у країнах Балтії і Польщі. Велика Британія очолює бойову групу в Естонії, але також збільшує свою присутність у Польщі. Але ми зараз розглядаємо розміщення схожих бойових груп, для прикладу, у регіоні Чорного моря у Румунії», – заявив Столтенберг.

 

Теми:

Ще на цю тему