Затриманих після обшуків кримськотатарських активістів підозрюють в «антиконституційній діяльності» – ФСБ

20:20 09.02.2022

Федеральна служба безпеки Росії стверджує, що затримані після обшуків у Криму 9 лютого четверо кримських татар належали до руху «Хіз бут-Тахрір» та вели «антиконституційну діяльність», повідомляє пресслужба відомства.

«Федеральною службою безпеки у взаємодії з підрозділами МВС Росії в Республіці Крим припинено діяльність осередку міжнародної терористичної організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (заборонена в Росії рішенням Верховного суду Росії у 2003 році). Затримано чотирьох учасників терористичної структури. Члени осередку здійснювали антиконституційну діяльність, засновану на доктрині створення так званого всесвітнього халіфату, руйнуванні інститутів світського суспільства та спрямовану на повалення насильницьким шляхом чинної влади. Із застосуванням заходів конспірації під час зборів вони поширювали серед мешканців півострова терористичну ідеологію», – цитує повідомлення ФСБ російське державне інформаційне агентство ТАСС.

У Криму вранці 9 лютого в будинках кримських татар російські силовики провели обшуки, після чого були затримані: Ансар Османов, Аметхан Абдулвапов, Марлен Мустафаєв, Ернест Сейтосманов.

Родичі кримських татар, яких вранці 9 лютого затримали російські силовики, розповіли, що обшуки почалися з 4 ранку, при цьому мобільного зв'язку та можливості звернутися до адвокатів не було.

У «Кримській солідарності» повідомляють, що затримані Ансар Османов, Ернест Сейтосманов і Марлен Мустафаєв – активісти, котрі відвідували судові процеси у «справах кримських мусульман».

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, коментуючи нові обшуки російських силовиків у кримськотатарських активістів, закликала Росію «забратися з Криму» і звільнити всіх громадян України, і звільнити всіх громадян України, яких незаконно утримують.

Прокуратура АРК та Севастополя після проведення затримань та обшуків російськими силовиками у будинках кримських татар відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 162 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності житла).

Ще на цю тему