Кулеба провів чіткі «червоні лінії», за які Україна ніколи не перейде

12:40 08.02.2022

Поступки щодо територіальної цілісності України та початок діалогу з так званими «республіками Донбасу» — це «червоні лінії», які Київ ніколи переступати не буде.

Таку заяву глава МЗС України Дмитро Кулеба зробив на пресконференції за підсумками переговорів із головою МЗС ФРН Анналеною Бербок, пише ZN,UA.

«Я поінформував пані Анналену, що Україна має свої «червоні лінії» і ми від них ніколи, ні за яких обставин не відступимося. Серед цих «червоних ліній» перша: ми не підемо ні на які поступки щодо територіальної цілісності України», — заявив міністр.

Також Кулеба прокоментував питання щодо можливих переговорів із сепаратистами Донбасу.

«Друге — ми не підемо на прямий діалог з так званими «Донецькою» та «Луганською народними республіками». Це не передбачено Мінськими угодами, вимога встановити такий діалог - це виключно інтерес Російської Федерації», — додав Кулеба.

Бербок заявила, що Київ «може розраховувати» на Німеччину у «нинішній агресивній ситуації». Йдеться про безпеку України та Берлін готовий зазнати економічних збитків внаслідок запровадження санкцій проти Росії.

Також на пресконференції дипломатів прозвучало, що новий саміт Кримської платформи на рівні парламентських делегацій різних країн відбудеться у серпні й на нього вже запрошено німецьку делегацію.

Росія почала стягувати війська до кордонів з Україною навесні минулого року. Москва розглядає стотисячну армію біля меж суверенної держави як ефективний інструмент шантажу Заходу та тиску на Київ. Союзники розглядають різні сценарії розвитку подій, включаючи повномасштабне вторгнення Росії та насадження в Україні маріонеткового уряду.

Але послабити Україну Путін може не лише відкритою агресією. На тлі брязкання зброєю біля кордонів активізувалися переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі. З Москви знову звучать загрози визнання «ЛДНР», а від кремлівських маріонеток — заяви, що Україна нібито погодилася на прямі переговори та готова обговорювати мир на російських умовах.

Повернення Донбасу Україні – «заповітна мрія» Кремля. Жителі окупованих територій здебільшого мають російські паспорти та дивляться на світ через призму російської пропаганди. Разом з реалізацією політичної частини «Мінська» це дозволить надійно утримувати Україну у сфері російського впливу та закриє для нашої країни дорогу до ЄС та НАТО.
 

Ще на цю тему