На тлі загострення ситуації навколо Україні в Чорному морі немає жодного корабля НАТО - експерт

08:20 08.02.2022

Останній корабель НАТО, який входив до Чорного моря, був ракетний фрегат Франції «Auvergne» і за останній місяць жодний корабель НАТО не входив до акваторії моря.

Про це керівник моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко розповив виданню QIRIM.News.

Клименко пояснив чому важлива присутність військових кораблів Північноатлантичного альянсу біля берегів України.

«Коли літають літаки-розвідки це розвідка, а коли перебувають в Чорному морі ракетний корабель НАТО – це стримування. Тому, що росіяни розуміють якщо в Чорному морі знаходиться американський есмінець і на його борту 102 крилаті ракети , це більше ніж весь ракетний залп всього ЧФ РФ, то вони не підуть на загострення. Адже може ракета не туди полетіти та потрапити на американський чи іншій корабель і буде міжнародний конфлікт», - сказав він.

За словами Клименка, в такому випадку це може трактуватися як напад, а напад на військовий корабель НАТО — це напад на всі країни НАТО.

«Тут починає діяти 5 стаття Альянсу, тобто принцип колективної оборони, коли напад на будь-яку з держав – членів Альянсу розглядається як напад на них усіх. Росіяни не ризикують зробити це. Вони зазвичай можуть супроводжувати корабель, плисти поруч, робити провокації, але на військові дії вони не йдуть», - наголосив Андрій Клименко.

01 лютого 2022 року Моніторингова група BlackSeaNews отримала та підтвердила з незалежних компетентних джерел інформацію про те, що:

8 лютого 2022 року до Чорного моря планують зайти 3 великих десантних кораблі Балтійського флоту РФ – (130) Korolev, (102) Kaliningrad, (127) Minsk,

9 лютого 2022 року до Чорного моря планують зайти 3 великих десантних кораблі Північного флоту – (117) Petr Morgunov, (012) Olenegorskiy Gornyak, (016) Georgiy Pobedonosets,

11 лютого 2022 року до Чорного моря повернеться один з 3-х ракетних підводних човнів ЧФ РФ, що наразі базуються на сирійський порт Тартус – (265) Krasnodar.

Крім того, Моніторингова група BlackSeaNews повідомляє: 06.02.2022 приблизно о 17:00 за київським часом до Середземного моря увійшов військовий танкер Північного флоту РФ VYAZMA (IMO: 8025927). 

07.02.2022 приблизно о 04:00 за київським часом до Середземного моря через Гібралтар увійшов ракетний крейсер РФ «Маршал Устинов».
 

Ще на цю тему