ЄС має наготові пакет «жорстких і комплексних» санкцій проти РФ - президентка Єврокомісії

16:40 04.02.2022

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС підготував пакет «жорстких і комплексних» санкцій проти Росії на випадок, якщо Кремль вдасться до нової агресії проти України.

Як повідомляє Reuters, про це вона сказала в коментарі німецькій Handeslblatt та французькій Les Echos, пише «Європейська правда».

«Ми підготували пакет жорстких і комплексних фінансових та економічних санкцій», - сказала Урсула фон дер Ляєн, зазначивши, що вони включають обмеження на доступ до іноземного капіталу та контроль експорту, зокрема техніки. 

Пакет включає також заходи проти російського газопроводу «Північний потік-2». Президентка Єврокомісії зазначила, що запуск його в експлуатацію залежатиме «від поведінки Росії». 

«Санкції можуть серйозно зачепити близьке оточення Путіна й олігархів», - додала вона. 

Раніше неофіційно повідомлялося, що цього тижня Єврокомісія завершить роботу над пакетом потужних потенційних санкцій проти Російської Федерації.

На зустрічі 24 січня Рада ЄС підтвердила, що будь-яка подальша військова агресія РФ проти України матиме для Москви масштабні наслідки і високу ціну.

Джерела європейських ЗМІ при цьому повідомляли, що країни ЄС продовжують розходитися в думках щодо того, як реагувати на різні сценарії, та обговорюють, які дії РФ вважатимуться вторгненням, пише видання.
 

Ще на цю тему